Af Pernille Winger; Hundetræneriet
Mange børn ønsker sig en varm lille hundehvalp, men der er god grund til at tænke sig godt om inden man anskaffer sig en hund, så man får en race, der passer til familiens behov.
Hvilken race
Allerførste opgave er at finde ud af. hvilken race, som pas- ser til en travl hverdag, der typisk kan indeholde både dans, fodbold, karrierejobs, ferier, gæster. Hvis man ikke har lyst til at gå lange ture og træne med hunden, skal man ikke vælge en race, som er avlet til arbejde, jagt og aktivitet.
Bor man i lejlighed, skal man ikke vælge en gøende race, vil man gerne løbe agility skal man se på hvilke racer der er egnede og ikke købe en slædehund.
Har nogen i familien allergi, har man overhovedet lyst til pelspleje og kan man acceptere at der er hår overalt. Med andre ord, det er helt umuligt at vælge race på udseendet alene.
Desværre beskriver mange hundebøger alle racer som gode familiehunde. Men det er de kun, hvis de bliver aktiveret efter deres behov, nogle racer egner sig ikke til førstegangs hundeejeren. Hyrdehunden jager løbere og cyklister, og jagthunden som aldrig kommer på jagt, vil "hænge i loftet" af stress, hvis den ikke får lov til at arbejde.
Valg af opdrætter
De første 16 uger er de allervigtigste uger i hundens liv. Tiden hos opdrætteren danner grundlaget for hvalpens fremtid. Opdrætteren skal være "veluddannet" og kunne sørge for at hvalpene får de rette indtryk, i rette mængde på de rette tidspunkter i hvalpenes udvikling. Hverken tæven eller hvalpene skal stresses, da det kan give hvalpen problemer senere i livet. Når racen er valgt, kommer valget af opdrætter før valget af hvalp. Når man finder en god opdrætter med hunde som er sunde mentalt som fysisk, er det værd at vente på den rette hvalp. Det er bestemt ikke let at besøge en opdrætter uden at falde for de søde hvalpe, det er blot vigtigt at vurderestedet, menneskene og de voksne hunde. Flere opdrættere bør besøges inden beslutningen tages.
Stueopdrætteren,som ikke har haft hvalpe før, har ofte hjertet med, men vurder om de ved noget om hvalpens forskellige faser og behov for prægning, det kan jo være det er en "hul i hæk hund" som ikke var planlagt.
|
Køb aldrig en hund fra en opdrætter som råber og skælder ud på sine hunde. Kræv at se begge forældre til kuldet. Den seriøse opdrætter ved selv hvor vigtigt det er, og vil kun med stolthed vise frem.
Stamtavle
Stamtavlen er ikke kun et fint stykke papir, nærmere et stamtræ, som giver mulighed for at skaffe oplysninger om forældredyrene, generationer tilbage. I dag har mange hunde allergi, og det er arveligt, ligesom nervøsitet kan være det. Selv i de bedste hundekredse tales der ikke højt om den slags, så det kan være svært at få sandheden frem, derfor er det godt med lidt familiehistorie, fortalt af andre end opdrætteren. Dette gælder uanset om der er tale om racerene hunde eller blandingshunde,her er det blot sværere at få viden om hundens baggrund, og risikoen for ubehagelige overraskelser er større.
Valg af hvalp
Hele kuldet skal ses sammen, og hvalpene skal ses hver for sig, for at kunne se den enkelte hunds temperament. Den seriøse opdrætter vil stille kritiske spørgsmål og krav til sine hvalpekøbere. Først når hvalpene er syv uger gamle, kan opdrætteren, som er den der kender kuldet bedst, vurdere hvem der egner sig til hvilken familie.
Hvalpemotivation og træning
Når hvalpen kommer til sit nye hjem har familien resten af tiden op til de 16 uger, til at sikre sig at hvalpen bliver præget, på det den skal møde i livet. Det kan være nødven-digt at tilsidesætte ferierejser, fødselsdage, fodbold, osv. og endda planlægge arbejdet så der er tid til at introducere hunden i dens nye liv. Det er en god ide at bestille træ-ningsplads inden man får hvalpen hjem, mange kommer for sent i gang, og hvalpetiden kommer aldrig igen.
Kan og vil man ikke det, bør man nok overveje en ekstra gang om det er en hund man skal have. Mindst det første år, og helst to år, bør man gå til træning med sin hund, også selvom man har haft hund tidligere..
Hvalpen skal have tid til at være hvalp, i virkeligheden er det ejeren som går på kursus, for at lære at forstå hunden og skabe samarbejde.
Hvis du synes at dette lyder som store krav, så skal du bare vente til hvalpen er ankommet, det er herligt og hårdt arbejde. For at være bedst muligt klædt på, er en god ide at deltage på et "før du køber hvalp" kursus ligesom bogen “Fra hvalp til hund" af Irene Jarnved kan give en god viden.
Held og lykke med hvalpen!
|